Daca din durere, suferință, frustrare și însingurare învăț să mă REcunosc altfel decat până acum, atunci finalitatea devine mai prietenoasă. Așa că aleg să-mi îndrept atenția către procesul de acum și mă opresc asupra a ceea ce este. Perfectibil. Nu perfect.
Am fugit spre perfecțiune și m-am împiedicat de fantezie. Astfel bucuria lucrului m-a ocolit de multe ori. Însă pentru că viața este cel puțin imprevizibilă și cel puțin frumoasă, raportarea asupra ei poate fi educată. Și am început să-mi fac loc prin imperfecțiune. Am acceptat că pot modela dincolo de prejudecată, și da, suntem înconjurați de variațiuni perfectibile: în artă, în viața personală, în viața socială, în orice.
“Să cunoști lumea” este un proiect artistic care îndeamnă la curiozitate, normalitate, deschidere, introspecție și aduce în prim-plan esența frumuseții umane.
„Să cunoști lumea” poate fi lesne descris ca un proiect de incluziune prin cultură și artă, care pune în lumină frumusețea oamenilor cu dizabilități. Dar cred că ar fi insuficient și nedrept și ar împărți iarăși lumea în categorii.
„Să cunoști lumea” e mai mult de atât. Are forța de a schimba perspective și mentalități, prin superputerile oamenilor în care ne (re)cunoaștem, care au acceptat cu dragoste și vulnerabilitate să ni se arate.
„Să cunoști lumea” a devenit un album de experiențe cu opere de artă vii, care ne inspiră să iubim și să trăim frumos, celebrând zi de zi frumusețea imperfecțiunii.
Pe orizontală, oamenii încep și se termină la nesfârșit.
Chiar și cu torsul tras de sfori, ea rămâne în picioare
Andra Iacov – Un munte de rezistență
30 de ani, studentă la Master (traducere și interpretare engleză-germană)
A terminat Facultatea de Limbi Străine engleză-germană, lucrarea de Licență fiind “Figura caracterului izolat în Metamorfoza de Kakfa”. Abordează problematica relației părinte-copil, atât în opera lui Kafka “Metamorfoza” și în viața scriitorului, cât și în viața de zi cu zi a copiilor cu dizabilități. Pictează, călătorește, croiește haine, urcă pe munte și își adoră părinții.
Între ei, conexiunea devine abilitate
Diana Dumitru – Citește spiritul asiatic
23 de ani, web designer
A terminat facultatea de Asistență Socială, are o pasiune pentru limbile străine, visează să sară cu parașuta, plănuiește o vizită îndelungată în Asia, și dată fiind această aplecare către țara Soarelui-Răsare, cu siguranță că nu va rata lumea cireșilor albi.
O mișcare pune lumea în mișcare
Daniela Tontsch – Pune lumea în mișcare
54 de ani, Președinte CNDR (Consiliul Național al Dizabilității din România)
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și Masterul în Istoria Ideilor, Mentalităților și culturii de masa. Refuză să-și părăsească țara, fiind condusă de un puternic sentiment de transformare și speranță: “Dați-mi o speranță și voi construi un Univers”. Se sprijină pe stâlpul vieții ei: omul, soțul, tatăl celor 2 fete ale lor, Klaus Tontsch. În același timp, ea însăși este o forță de neoprit în fața multor provocări, având structural un curaj extraordinar în a evolua continuu.
Când tu mă vezi, iar eu îți vorbesc, eternitate
Sorin Ilie Țața – Acrobatul fără plasă de siguranță.
34 de ani, International Relations Officer la CNDR (Consiliul Național al Dizabilității din România), manager general la APASS, specialist în accesibilitate și full-time dad.
Pentru el, ziua are 26 de ore, dovedește în fiecare secundă că se poate, este recrutat de tânăr la European Disability Forum, se încăpățânează să deschidă drumuri și mințile oamenilor, înoată, face sport și a sfidat moartea de două ori.
Când sădești tot ce alegi și oferi tot ce culegi
Lavinia Besnea – Sare mereu în ajutor
42 de ani, Director Executiv (Asociația pentru persoane cu dizabilități – Asociația de sprijin a copiilor handicapați fizic, filiala Argeș)
Nu lasă nimic neterminat, stoarce și ultima picatură de energie până reușește ce-și propune, este un om al oamenilor la nevoie, nu contenește să-i ajute pe ceilalți, își dedică timpul cauzelor nobile. Adoră să călătorească, iar capacitatea ei fascinantă de a călători cu imaginația acolo unde uneori nu poate să ajungă fizic, ar face invidios pe oricine a uitat să viseze.
Nici măcar cerul nu mai este o limită pentru cei care zboară
Costel Pîrnău – Omul care zboară
48 de ani, psiholog clinician, terapeut, sociolog, speaker motivațional, scriitor
A ales să trăiască. Să trăiască fiecare clipă. Cu smerenie în fața faptului că s-a născut în această lume. A îmbrațișat acest cadou suprem, și anume viața. Înoată în Oceanul Indian, în Oceanul Pacific, în Oceanul Atlantic, în Marea Mediterană și în Marea Neagră. Escaladează vârfuri de munți (Machu Picchu) și vârfuri de mulțimi (ține conferințe în Statele Unite ale Americii). Cântă la nai, citește cât 100 de oameni la un loc, sare cu parașuta la Chicago. A scris cartea “Limita este cerul”.
S-a văzut abia când s-a cuibărit în ea însăși
Magdalena Câmpeanu – Glasul care vede în profunzime
48 de ani, jurnalist, maseur
A absolvit Teologia, Balneofizioterapia, Jurnalismul și a facut Master în Comunicare. Ce o recomandă pe ea este un cuvânt valabil în toate limbile acestui pământ: “dăruire”. “Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel”. Are foarte multa răbdare, pășește în viață cu delicatețe, își iubește fiica, ajută oamenii, are o disponibilitate fantastică, o mână curiozitatea, merge la teatru, călătorește. Dacă există un loc în care ea simte că aparține, acel loc este natura. #nimicfaraDumnezeu
Dincolo de Pământ, gravitația e doar un cuvânt inventat.
Magdalena Câmpeanu – Glasul care vede în profunzime
48 de ani, jurnalist, maseur
A absolvit Teologia, Balneofizioterapia, Jurnalismul și a facut Master în Comunicare. Ce o recomandă pe ea este un cuvânt valabil în toate limbile acestui pământ: “dăruire”. “Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel”. Are foarte multa răbdare, pășește în viață cu delicatețe, își iubește fiica, ajută oamenii, are o disponibilitate fantastică, o mână curiozitatea, merge la teatru, călătorește. Dacă există un loc în care ea simte că aparține, acel loc este natura. #nimicfaraDumnezeu
Din lumină. Prin timpuri și anotimpuri. Spre lumină.
Roxana Irimia – Femeia biruitoare în Hristos
31 de ani, artist
A absolvit Liceul de arte “Sigismund Toduță”- grafică de șevalet și Facultatea de Arte și Design – grafic design. A avut ocazia să pozeze drept fotomodel în Germania, a jucat într-un scurtmetraj, pictează, călărește, escaladează. În prezent, a decis că ce-i servește în viață este să se ocupe de oamenii care nu se pot descurca singuri. Face voluntariat, se dedică faptelor caritabile și susține cauze nobile. Nu dă nimănui socoteală, este un adult care trăiește dincolo de justificări.
În vremurile zbuciumate, odihna se face din mers.
Lorelai Moșneguțu – Din plămânii ei, strigătul duios al lumii
22 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice la S.N.S.P.A. București, specializarea Publicitate
A terminat studiile la Liceul de Arte “Bălașa Doamna” din Târgoviște, secția canto clasic. Este dovada vie a faptului că imposibilul este doar o mică pauză dintr-un lung proces de evoluție. A reușit să-și construiască un “acasă”, iar pentru ea bucuria acolo își face loc. Luptă să ducă o viață independentă și muncește ca să se descurce prin propriile forțe. Visează să devină graphic designer.
Pe unii oameni, speranța îi înalță.
Petru Epure – Când face un salt, cuprinde o lume întreagă
57 de ani, asistent medical, balerin
A absolvit Facultatea de Asistență Medicală.
A fost balerin pe scena Teatrului de Operetă București, a fost angajat al Teatrului Constantin Tănase, a colaborat cu diferite teatre (Teatrul Mic, Teatrul Național București), a fost angajat al Ansamblului Rapsodia Română, a jucat în 5 filme, a dansat pe scenă în fața a sute de mii de oameni de-a lungul timpului. O mare realizare este faptul că a primit darul de a fi tatăl unei fete pe care o iubește dincolo de cuvinte. Este mereu aproape de oameni, merge oriunde este chemat, ajută de câte ori i se ivește ocazia, este un bun orator, un barbat curajos si demn.
“Ecou și Tăcere”: Dialogul cu Natura
* Instalatie work in progress- etapa I
Instalația “Ecou și Tăcere” este un ansablu de sculpturi-suport, ce explorează legătura profundă dintre om și natură, inspirată de copacul Banyan, caruia ii cresc radacinile și de sus in jos – conexiunea continuă dintre cer și pământ, spiritual și material.
Realizată din materiale organice precum miceliu, bambusul și ipsosul, instalația îmbină arta și sustenabilitatea, oferind privitorilor un spațiu de introspecție și conștientizare.